De diagnose kanker is gevallen en de artsen willen het liefst zo snel mogelijk beginnen met een behandeling.
In de meeste gevallen worden mensen overrompeld door het nieuws en weten niet goed hoe en wat nu verder te doen. Het is goed om te weten dat de meeste vormen van kanker er jaren over doen om zo groot te groeien dat we er last van krijgen en naar de dokter gaan. Er gaan in de meeste gevallen jaren overheen voor een tumor een afmeting heeft die zichtbaar is op foto's en/of scans. Dit is een geluk bij een ongeluk omdat het ons in de meeste gevallen de tijd geeft om eens rustig na te denken over wat er is gezegd en gebeurd. Om rustig op een rijtje te zetten wat we willen en informatie in te winnen over wat we kunnen doen om het tij te keren. De weblinks die op deze website staan vermeld kunnen een startpunt zijn voor het vergaren van meer informatie over dit onderwerp.
In het geval dat de tumor een levensbedreigende situatie veroorzaakt ligt dit natuurlijk anders. Bijvoorbeeld als een tumor een slagader dreigt te blokkeren. Dan is het zaak om eerst te zorgen dat deze bedreiging wordt opgeheven. Als de situatie dan weer stabiel is kan er verder worden nagedacht over het te bewandelen pad.

Belangrijk om te begrijpen is dat ons hele lichaam is opgebouwd uit wat we in ons mond stoppen. Uit de voedingsstoffen in ons voedsel wordt elke lichaamscel opgebouwd. Geen één cel uitgezonderd.

Daarnaast is het zo dat ieder mens kankercellen in het lichaam heeft. Deze ontstaan in veel gevallen uit beschadigde cellen. Die beschadigingen kunnen door van alles worden veroorzaakt. Eén van de redenen is bijvoorbeeld een voeding die niet de juiste voedingsstoffen aan het lichaam levert. Hierdoor kunnen onze lichaamscellen niet worden opgebouwd zoals het moet omdat er belangrijke stoffen missen. Het gevolg? Een beschadigde lichaamscel. Maar lichaamscellen kunnen ondere andere ook beschadigd raken door virussen, gifstoffen, stille ontstekingen en dergelijke. 

Ons lichaam heeft een zelfgenezend vermogen. Als we een wondje hebben bijvoorbeeld of als we verkouden zijn gaat dit in negen van de tien gevallen vanzelf over ook als we geen medicijnen zouden gebruiken. Zo houdt ons lichaam ons gezond. Ons immuunsysteem is hiervoor verantwoordelijk. Dit systeem zorgt er voor dat afvalstoffen, gifstoffen, bacteriën, virussen en beschadigde cellen worden opgeruimd en afgevoerd. Probleem is dat ons immuunsysteem ook is opgebouwd uit cellen en dus door een ongezonde voeding verzwakt kan raken. Een verzwakt immuunsysteem is minder effectief dan een gezond immuunsysteem. Het gevolg van een verzwakt immuunsysteem kan zijn dat beschadigde cellen onvoldoende worden opgeruimd waardoor ze de kans krijgen om te muteren en te groeien. Dit kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van kanker. Als er eenmaal sprake is van tumoren in het lichaam dan is een verzwakt immuunsysteem ook niet in staat om effectief mee te helpen met het opruimen van deze cellen. Zeker niet als ons lichaam te maken krijgt met extra gifstoffen in de vorm van chemotherapie en bestraling of verwondingen in de vorm van operaties.

Bovenstaande geeft aan hoe belangrijk het is om er voor te zorgen dat ons lichaam een sterk immuunsysteem heeft. Het kan voorkomen dat we ziek worden maar belangrijker nog... Nu we te maken hebben met de diagnose kanker is een sterk en gezond  immuunsysteem hard nodig om er voor te zorgen dat ons lichaam deze strijd aan kan gaan. Chemo, bestralingen en/of operaties zijn methoden die ons lichaam kunnen helpen in deze strijd maar het is in alle gevallen ons eigen lichaam, ons eigen immuunsysteem dat er voor moet zorgen dat alle afvalstoffen, gifstoffen, zieke en beschadigde lichaamscellen worden opgeruimd en afgevoerd. Dit proces kunnen we zelf aktief helpen door ons immuunsysteem te ondersteunen met gezonde voeding. Voeding die boordevol belangrijke voedingsstoffen zit zodat we een gezond immuunsysteem krijgen. Daarnaast kunnen een aantal andere aanpassingen in onze manier van leven ook een groot verschil maken in onze gezondheid. Zelfs als de artsen geen hoop meer hebben op genezing kan het toepassen van deze veranderingen er voor zorgen dat de kwaliteit van ons leven verbetert. Hieronder kort enkele adviezen om mee te starten terwijl je op zoek bent naar wat het beste bij je past. Laten we zeggen een 'kickstart' programma. Adviezen waar je vandaag nog mee kan beginnen om je gezondheid weer op te bouwen. Het zijn met name voedingsadviezen omdat dat het onderwerp is waar ik het meeste verstand van heb maar er staan ook een paar leefstijladviezen in die erg waardevol kunnen zijn.

 

Kickstart voedingsadviezen:

 • Drink 1 à 2 grote glazen water (liefst gefilterd) bij het opstaan en bij het naar bed gaan. Krijg je het koud van koud water drinken? Drink het dan lauwwarm met eventueel wat citroensap er door.
 • Drink dagelijks tenminste 2 grote glazen vers groentesap (liefst wortel en/of bietensap van biologische wortels en/of bieten). Als dat om wat voor reden niet lukt kun je groentesap ook in de winkel kopen. Het merk Demeter is dan de beste keus. Let op! Ben je diabeet eet dan, zeker bij bietensap en wortelsap, iets van noten of meng je sap met wat kokosmelk of amandelmelk. Op deze manier voorkom je dat je bloedsuiker te hoog wordt.
 • Stop met suiker en alle producten die je lichaam verwerkt als suiker. Dit betekent dus niet alleen geen snoep, koek, gebak, frisdrank en alcohol maar ook geen aardappelen, witte rijst, pasta, witbrood en lichte broodsoorten. Eet een goede kwaliteit volkorenbrood (liefst zuurdesem of zelfgebakken) en gebruik in plaats van aardappelen, pasta, witte rijst en dergelijke bataat, zilvervliesrijst of quinoa. 
 • Eet als je het kunt verdragen zoveel mogelijk groenten en fruit rauw. Lukt dat niet kook of stoom ze dan kort. Probeer ook kiemgroenten toe te voegen aan je salades. Kiemgroenten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen.
 • Eet vegetarisch (=geen vlees) en in eerste instantie misschien zelfs veganistisch (=geen dierlijke producten). Dit belast je lichaam minder waardoor er meer energie overblijft om de tumor te bestrijden.
 • Eet bij je salades of als snack ongebrande noten, zaden en pitten zoals walnoten, hazelnoten, zonnebloempitten.
 • Eet zo min mogelijk bewerkte levensmiddelen. Dus geen pakjes en zakjes. Let op de ingrediëntenlijsten. Staan er meer dan drie ingrediënten op laat het dan liever links liggen.
 • Gebruik gezonde vetten. Extra vierge, koudgeperste olijfolie, lijnzaadolie en notenolie van ongebrande noten als walnoten en hazelnoten zijn goede keuzes. Verwarm deze vetten niet maar gebruik ze zo. Bijvoorbeeld in je dressing.
  Om iets zachtjes te bakken (zie bereidingstechnieken) gebruik je het liefst wat extra vierge kokosolie of biologische roomboter (grasboter).
 • Eet producten als biogarde yoghurt, rauwe appelazijn, zuurkool en kefir. Deze producten bevatten probiotica die er voor zorgen dat je darmflora gezond blijft. De darmflora (=bacteriën die in je darmen leven) speelt een grote rol in een gezond immuunsysteem.
 • Gebruik de volgende kruiden en specerijen zoveel als je kunt verdragen. Bijvoorbeeld door de dressing bij je salade. Knoflook(poeder), cayennepeper, kurkuma, kerrie, gember (liefst vers), en oregano. Deze kruiden en specerijen bevatten stoffen die het lichaam helpen de kanker te bestrijden. Gebruik in eerste instantie niet teveel cayennepeper. Die is namelijk flink pittig.

Geen eetlust?!
Probeer zoveel mogelijk groentesappen te drinken op een dag. Deze zitten boordevol met voedingsstoffen die je lichaam makkelijk opneemt. Gebruik in plaats van een warme maaltijd een soep, liefst van groene erwten of anders van veel verse groenten. Bij slikproblemen kun je de soep met een staafmixer gladroeren. Ook lekker is een versgemaakte kruidenbouillon. Gebruik geen bouillonblokjes of -poeders! Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van deze producten. Dan snap je waarom.

Drink de sappen en soepen, zeker als ze vers zijn klaargemaakt, het liefst binnen 20 minuten na het bereiden op omdat anders voedingsstoffen aan de lucht verloren gaan.

Bereidingstechnieken:
Liefst niet bakken, braden, wokken, bbq-en of frituren. Verbrand vet is kankerverwekkend. Wil je toch eens iets bakken? Doe het dan op een laag vuur in wat extra vierge kokosolie, ghee of grasboter.

 

Kickstart leefstijladviezen:

 • Ga dagelijks naar buiten. Frisse lucht en natuurlijk licht zijn belangrijk voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Probeer ook dagelijks 20 minuten in de zon te zijn. Let wel op dat je niet verbrandt maar smeer je niet in. De zon op je huid zorgt er voor dat je lichaam vitamine D kan aanmaken. Belangrijk is hiervoor wel dat de zonkracht 3 of hoger is. Op de website van het RIVM kun je terugvinden hoe sterk de zonkracht vandaag is. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met het ontstaan van kanker.
 • Beweeg! Spring bij voorkeur op een (mini)trampoline. Dat is het makkelijkst. Maar touwtje springen of 'jumping jacks' kunnen natuurlijk ook. Door te springen wordt het lymfevocht in ons lichaam in beweging gezet. Het wordt hierdoor meer vloeibaar waardoor het makkelijker stroomt. Dit is belangrijk omdat het lymfevocht gifstoffen en afvalstoffen afvoert.
  Bouw het springen wel rustig op zodat je je niet blesseert.
 • Verwijder zoveel mogelijk gif uit je huis. Hierbij kun je denken aan het vervangen van giftige schoonmaakmiddelen door natuurlijke schoonmaakmiddelen als azijn en groene zeep. Maar ook aan het verwijderen van parfumverstuivers en geurkaarsen en het overgaan op natuurlijke producten voor je lichaamsverzorging. Alle beetjes helpen.
  Zo kun je de luchtkwaliteit in huis bijvoorbeeld ook verbeteren door kamerplanten neer te zetten en je huis dagelijks te luchten.
 • Manage je stress! 

Pas de adviezen toe die je aanspreken. Dat zijn voor jou waarschijnlijk de veranderingen die je het gemakkelijkste kunt doorvoeren en volhouden. Een advies toepassen waar je moeite mee hebt kan stress opleveren. Dit kan een reden zijn om zo'n advies naast je neer te leggen. Goed omgaan met stress is een belangrijk leefstijladvies als je te maken hebt met ziekte. Maar wees in het hele proces wel eerlijk tegen jezelf. Van sommige adviezen weet je misschien heel goed dat het verstandig zou zijn om ze toe te passen. Geen zin hebben in het doorvoeren van veranderingen, bijvoorbeeld omdat de smaak je niet aanstaat, is iets anders als stress. Medicijnen zijn ook niet lekker... Het gaat om je gezondheid!

Denk positief! Elke verandering die je maakt is er één ten gunste van je gezondheid.