Ieder mens heeft kankercellen in zijn lichaam. Wanneer het lichaam gezond is worden deze cellen op tijd door het immuunsysteem gesignaleerd en onschadelijk gemaakt. Kankercellen gaan over het algemeen pas een probleem vormen als ons immuunsysteem niet optimaal functioneert. 

Als ons immuunsysteem niet in staat is om ongezonde of beschadigde cellen op te ruimen dan kunnen deze cellen zich gaan vermeerderen en kan er een tumor ontstaan.  Het is dus van groot belang dat we er voor zorgen dat ons immuunsysteem zo optimaal mogelijk werkt.

Er zijn 5 goede redenen om voeding te gebruiken ter ondersteuning van je lichaam als je kanker hebt.

  1. Je pakt met goede voeding eventuele ondervoeding die er al is aan. Op deze manier zorg je er voor dat er voldoende voedingsstoffen in je lichaam terechtkomen die er voor kunnen zorgen dat  je organen en cellen zich kunnen herstellen.
  2. Een goede voeding helpt ook ter ondersteuning bij chemotherapie, bestraling en/of operaties. Door gezond te eten zorg je ervoor dat je lichaam minder giftig wordt.
  3. Als je stopt met het gebruiken van geraffineerde suikers dan help je actief mee om de kankercel uit te hongeren. Een kankercel heeft namelijk grote hoeveelheden suiker nodig om te overleven. Door geen suiker meer in je voeding te gebruiken help je als het ware mee om de tumor te vermoorden.
  4. Ons immuunsysteem kan door goede voeding worden gestimuleerd. Dit is van het allergrootste belang omdat uiteindelijk het immuunsysteem van ons lichaam de kanker bestrijdt. Chemo, bestraling en operaties zijn methoden die ons lichaam helpen om deze strijd makkelijker te winnen. Ze helpen mee door de tumor te beschadigen, te doden en/ of te verwijderen. Maar uiteindelijk is het ons eigen immuunsysteem dat ervoor moet zorgen dat alle beschadigde cellen en gifstoffen worden opgeruimd. Ook na een behandeling met chemo, een bestraling en/of een eventuele operatie. Als ons immuunsysteem niet de juiste voedingsstoffen met onze voeding binnenkrijgt is het hier niet goed toe in staat omdat het niet optimaal functioneert. Hierdoor lopen we het risico dat het niet alle beschadigde en giftige stoffen opruimt met als gevolg dat de tumor na verloop van tijd kan terugkomen. Hierbij komt dat bepaalde voedingsstoffen ervoor kunnen zorgen dat ons immuunsysteem kankercellen makkelijker herkent. Dit is wat we graag willen bereiken omdat ons immuunsysteem dan beter in staat is om ons lichaam schoon te houden van schadelijke cellen.
  5. Sommige nutriënten kunnen werken als regelaar van een biologische reactie in het lichaam. Deze stoffen zorgen er in ons lichaam voor dat het immuunsysteem aan de gang gaat met kankercellen. Bijvoorbeeld doordat deze stoffen er voor zorgen dat de kankercel sneller wordt herkent door het immuunsysteem of doordat deze stoffen de celwand van de kankercel meer doorlaatbaar maakt voor stoffen die de kankercel kunnen doden.  Voorbeelden van nutriënten met deze eigenschappen zijn bepaalde  vitaminen en mineralen en probiotica. Maar ook sommige kruiden en specerijen kunnen deze werking in het lichaam hebben. Het meest bekende voorbeeld hiervan is op het moment kurkuma. Door deze stoffen te verwerken in onze voeding  zorgen we er voor dat ons immuunsysteem zijn werk zo optimaal mogelijk kan doen.

Door gezonde voeding te gebruiken werken we dus actief mee aan het herstel van ons lichaam.