Er zijn verschillende diëten die pretenderen dat ze de gezondheid kunnen bevorderen Zo heb je bijvoorbeeld the earth diet, het paleodieet ook wel oerdieet genoemd. Het hormoonbalansdieet, het Genesisdieet, the Halleluja diet, the Maker's diet, het Moermandieet, het CRON dieet (= Calorie Restriction under Optimal Nutrition), dr. Fuhrman dieet, het Okinawa dieet, the whole food diet, het Paradijsdieet en ga zo maar door.

Wat is nou de gemene deler van al deze gezondheidsbevorderende diëten?

Eigenlijk is dat eenvoudig terug te voeren tot het volgende:

Eet onbewerkte voedingsmiddelen het liefst zoals de natuur ze ons levert en eet niet teveel. Ook van voedingsmiddelen die voor ons lichaam gezond zijn kunnen we teveel eten.

Ik kan voor alle bestaande diëten aangeven wat er gezond en wat er ongezond aan is. Maar het kan ook eenvoudiger. Een goed dieet  is namelijk geen dieet maar een gezonde manier van eten. Dus iets wat je je hele leven lang volhoudt en waarmee je zo gezond mogelijk blijft en/of wordt en waar je energie van krijgt. Met een gezonde voedingswijze zul je vanzelf afvallen als je wat kilo's teveel aan je lijf hebt en op de korte of langere termijn, de voor jouw lichaam ideale maten bereiken. Wat overigens niet altijd een maatje 36 is want veel van je maat hangt af van andere factoren zoals bijvoorbeeld de bouw van je skelet of je leeftijd.