Er bestaan veel bereidingstechnieken waarmee we ons voedsel klaarmaken voor consumptie. Een aantal bereidingstechnieken zijn echter minder gezond voor ons lichaam. Met name de technieken waarbij voedsel op hoge temperatuur wordt verhit zijn voor ons lichaam niet zo gezond. Het gaat dan om bakken, braden, barbecueën, wokken en frituren. Ook het verhitten van voedsel in de magnetron oven staat ter discussie.
Door de hoge temperatuur verbranden vetten en zetmeel in de voedingsmiddelen. Hierbij vormen zich polycyclische aromatische koolwaterstoffen (=PAK) en acrylamiden. Van deze stoffen is bekend dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Het is dus raadzaam om deze bereidingstechnieken niet te vaak toe te passen en er op te letten dat het voedsel niet verbrandt als je het toch op een hoge temperatuur verhit.
Bij verhitting in de magnetron schijnt de molecuulstructuur van eiwitten te kunnen veranderen. Er vormen zich zogenaamde prionen.
Deze prionen worden in verband gebracht met een aantal ernstige ziekten. Zolang het onduidelijk is wat de invloed van microgolven precies is op ons voedsel is het beter om geen gebruik te maken van een magnetron oven.
Als je (ernstig)ziek bent is het verstandig om helemaal af te zien van bovenstaande manieren van voedsel klaarmaken. Zo belast je je lichaam minder met ongezonde stoffen waardoor het meer tijd en energie kan besteden aan het bestrijden van de ziekte.
Welke bereidingstechnieken liever niet?
- Bakken (ook niet in de oven)
- Braden (ook niet in de oven)
- Wokken
- Frituren
- Magnetron oven
Welke bereidingstechnieken wel?
- Stomen
- Pocheren
- Koken
Wil je toch af en toe wat bakken? Doe dit dan op een laag vuur en zet je oven niet hoger dan 160 graden Celsius. Het duurt misschien wat langer voor je gerecht gaar is en het zal er misschien wat minder aantrekkelijk uitzien omdat je gewend was aan dat mooie bruine kleurtje. Maar juist het ontbreken van dat bruine kleurtje maakt dat je gerecht een stuk gezonder voor je is.