Er bestaan veel bereidingstechnieken waarmee we ons voedsel klaarmaken voor consumptie. Een aantal bereidingstechnieken zijn echter minder gezond voor ons lichaam. Met name de technieken waarbij voedsel op hoge temperatuur wordt verhit zijn voor ons lichaam niet zo gezond. Het gaat dan om bakken, braden, barbecueën, wokken en frituren. Ook het verhitten van voedsel in de magnetron oven staat ter discussie.

Door de hoge temperatuur verbranden vetten en zetmeel in de voedingsmiddelen. Hierbij vormen zich polycyclische aromatische koolwaterstoffen (=PAK) en acrylamiden. Van deze stoffen is bekend dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Het is dus raadzaam om deze bereidingstechnieken niet te vaak toe te passen en er op te letten dat het voedsel niet verbrandt als je het toch op een hoge temperatuur verhit.
Bij verhitting in de magnetron schijnt de molecuulstructuur van eiwitten te kunnen veranderen. Er vormen zich zogenaamde prionen.

 

(Artikel aangepast: 12 december 2017)

Waterkefir heeft iedere twee dagen wat verzorging nodig maar als je dat er voor over hebt heb je een lekkere, goedkope, probiotische drank in huis die wat weg heeft van frisdrank. Ik weet van verschillende mensen die met behulp van waterkefir in staat zijn geweest om hun frisdrankgebruik drastisch te verminderen of zelfs te stoppen. In plaats van frisdrank drinken ze nu dagelijk 1 of 2 glazen waterkefir die behoorlijk veel gezondheidsvoordelen heeft.

Waterkefir bevat na bereiding veel gezonde stoffen waaronder een aanzienlijk aantal rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten die met elkaar in symbiose leven. Dit maakt dat waterkefir een gezonde probiotische drank is die meehelpt om je darmflora gezond te houden.