Over zoetstoffen is het laatste woord nog niet gesproken. Duidelijk is wel dat er zeer waarschijnlijk grote nadelen zitten aan het gebruik van zoetstoffen. Het zorgt er in ieder geval voor dat de behoefte aan zoetigheden blijft bestaan zodat het, zolang je ze gebruikt, moeilijk blijft om dat koekje of chocolaatje te laten liggen. Dit komt vermoedelijk ook door de invloed die ze hebben op de stofwisseling van ons lichaam. Helemaal stoppen met suiker en zoetstoffen is de manier om van de eeuwige trek in zoet af te komen. Dit kost in eerste instantie behoorlijk wat wilskracht maar wordt na verloop van tijd steeds makkelijker.

Als je eenmaal gewend bent aan een leven zonder suiker en zoetstoffen zijn er voldoende manieren om toch nog af en toe te genieten van gezonde zoete alternatieven. Bijvoorbeeld van een heerlijk stuk rijp fruit of door zelf te koken en bakken met gezonde, natuurlijke zoetmakers als gedroogd fruit, stevia, palmsuiker en dergelijke.

Stevia is ëén van de gezondste zoetmiddelen die op het moment te krijgen is maar gebruik alleen de vloeibare stevia of het steviaplantje zelf want aan alle andere steviaproducten zijn suiker en/of zoetstoffen toegevoegd. En ook bij de vloeibare stevia producten moet je goed opletten wat je meeneemt. Koop alleen de stevioglycosiden opgelost in water. Alle andere ingrediënten die er eventueel aan zijn toegevoegd heb je liever niet.