Ben je gemotiveerd en wil je direct aan de slag met het maken van gezondere keuzes nog voordat je alle informatie rustig hebt doorgelezen?! Dan vind je hier, in het kort, waar je direct mee zou kunnen beginnen om je gezondheid gunstig te beïnvloeden. Kies één of meer punten die je aanspreken en start vandaag nog met het maken van gezondere keuzes die passen bij jouw manier van leven.

 

Ons lichaam bestaat voor een heel groot deel uit water. Bij vrouwen is dit zo’n 50% en bij mannen ongeveer 60%.  Dat water zit niet alleen in ons bloed maar ook in onze weefsels en cellen. Het speelt een belangrijke rol in het transport van allerlei voedingsstoffen en afvalstoffen in ons lichaam. Het zorgt ook voor de regulering van onze lichaamstemperatuur en we hebben het nodig bij alle verterings- en stofwisselingsprocessen in ons lichaam.

Een menselijk lichaam kan niet langer dan 3 dagen zonder drinken en het is dan ook belangrijk dat we voldoende vocht op een dag binnenkrijgen. Hoeveel we precies moeten drinken hangt af van een aantal factoren zoals de buitentemperatuur, de mate van inspanning (zoals sporten), ziek zijn (bv. diarree hebben of koortsig zijn). Dus hoeveel we precies nodig hebben is per persoon en per situatie verschillend. 1,5 tot 2 liter is een gemiddelde hoeveelheid waarbij we over het algemeen voldoende binnenkrijgen.

 

Waarom zijn groene, witte en kruidenthee gezond?

Van groene thee is bekend dat het de ruststofwisseling verhoogt. Hierdoor verbruikt ons lichaam meer energie. Dit is gunstig voor mensen die overgewicht hebben omdat het afvallen gemakkelijker kan maken. Het duurt echter wel twee tot drie maanden voordat het lichaam zich heeft aangepast aan de nieuwe ruststofwisseling. Wanneer je jezelf aanleert om dagelijks twee of drie koppen groene thee te drinken dan zul je na verloop van tijd merken dat het gemakkelijker wordt om wat kilo's af te vallen of op gewicht te blijven als je net wat kilo's ben kwijtgeraakt.

 

Koffie drinken heeft nadelen. Zeker als je grote hoeveelheden op een dag drinkt. De cafeïne in koffie kan verschillende ongunstige effecten in ons lichaam hebben. Het kan de bloeddruk, de bloedsuiker en het cholesterolgehalte in ons bloed verhogen. Dit zijn effecten van koffie die we liever niet zien. Door het gebruik van wat melk in de koffie wordt het bloedsuikerverhogende effect wat afgezwakt .Andere klachten die kunnen ontstaan door het teveel drinken van koffie zijn: maagzuur, slechte spijsvertering, verhoogde kans op het ontstaan van botontkalking (osteoporose), en/of hartritmestoornissen.

 

Liefst rauw, kort gekookt of kort gestoomd. Op die manier blijven zoveel mogelijk voedingsstoffen bewaard.

Ben je niet gewend om veel groenten en fruit te eten of vind je groenten en fruit misschien niet zo lekker?

Begin dan met bij elke maaltijd iets van groente of fruit toe te voegen. Bijvoorbeeld een appel of banaan door de muesli. Of plakjes appel op je boterham met kaas, pindakaas of appelstroop. Banaan is trouwens ook erg lekker met pindakaas op brood.  Of doe wat plakjes tomaat, ui, paprika, komkommer, radijs of kiemgroenten zoals taugé of alfalfa tussen je boterham als extra beleg. Of geraspte wortel, blaadjes sla enzovoort. Er zijn allerlei combinaties mogelijk.  Eet je altijd gekookte groenten bij de warme maaltijd serveer hier dan ook regelmatig extra rauwkost bij. Bewaar de gekookte groenten die je over hebt om er de volgende dag een lekkere lunchsalade van te maken. Of kook met opzet teveel groenten zodat je zeker weet dat je overhoudt om bijvoorbeeld die lekkere sperziebonensalade te maken.

 

Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Dit geldt ook voor brood. Als je graag brood eet kies dan voor volkoren brood. Liefst van speltmeel omdat spelt nog een natuurlijk graan is dat niet veredeld is zoals dat met gewone tarwe wel het geval is.