Wat gebeurt er met voedsel in ons lichaam?
Voor we dat bespreken is het handig om te weten dat ons voedsel bestaat uit voedingsstoffen. Deze stoffen hebben allemaal een eigen taak in het lichaam.
Ons voedsel is opgebouwd uit de volgende voedingsstoffen:
- eiwitten=proteïnen
- vetten=lipiden
- koolhydraten=sacchariden
- vitaminen
- mineralen en sporenelementen
- water
Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk als bouwstof in ons lichaam. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren.
Suiker is de veelgebruikte benaming voor een enkelvoudig of tweevoudig koolhydraat met een zoete smaak. Koolhydraten worden in de volksmond ook wel suikers genoemd maar deze groep voedingsstoffen bestaat uit meer dan alleen enkelvoudige of tweevoudige koolhydraten.
Wat zijn koolhydraten?
Ons lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren net zoals een auto diesel of benzine nodig heeft om te kunnen draaien. Koolhydraten zijn de voedingsstoffen uit ons eten die ons lichaam voorzien van energie zodat we kunnen werken, bewegen, leren enzovoort.
De gehele groep koolhydraten wordt alsvolgt onderverdeeld in de voedingsleer:
Wat zijn vitamines?
Vitamines zijn essentiële organische stoffen afkomstig van plantaardig of dierlijk voedsel. Deze stoffen hebben we in kleine hoeveelheden nodig om het lichaam goed te laten functioneren.
Essentieel betekent dat ons lichaam deze stoffen niet zelf kan maken en dat ze dus via onze voeding moeten worden opgenomen.
Ze spelen een belangrijke rol in veel stofwisselingsprocessen en zijn om die reden belangrijk voor ons lichaam. Als we onvoldoende vitamines binnenkrijgen met ons voedsel worden er processen in de stofwisseling van ons lichaam in de war gegooid wat tot gevolg kan hebben dat we ons op de korte of lange termijn minder fit of zelfs ziek gaan voelen. Belangrijk dus om te zorgen dat we voldoende van deze stoffen binnenkrijgen met ons voedsel. Het woord vitamine zegt zelf eigenlijk ook al hoe belangrijk deze stoffen voor ons zijn want vita betekent leven.
Wat zijn mineralen?
Er zijn duizenden mineralen bekend en van zo'n twintig daarvan weten we dat ze een zeer belangrijke rol spelen in onze stofwisselingsprocessen. Mineralen zijn stoffen die voorkomen in de bodem van onze aarde die worden opgenomen door planten. Via planten krijgen mens en dier deze stoffen binnen vandaar dat wij zowel vanuit plantaardig als vanuit dierlijk voedsel mineralen kunnen opnemen. Net als vitamines zijn mineralen essentiële stoffen die ons lichaam niet zelf kan maken en waar we dus voldoende van binnen moeten krijgen via ons voedsel. Ons lichaam bestaat voor vier procent uit mineralen. Dat lijkt niet veel maar ze hebben een sleutelpositie in onze stofwisseling. Wanneer we onvoldoende van deze essentiële stoffen binnenkrijgen zullen we ons minder fit gaan voelen of zelfs ziek worden.
Sporenelementen of spoorelementen, worden samen met de mineralen ook wel micro-nutriënten genoemd. Deze naam danken ze aan het feit dat ons lichaam maar hele kleine hoeveelheden van deze stoffen nodig heeft om goed te functioneren. Het gaat om milligrammen of zelfs microgrammen per dag.
Het verschil tussen mineralen en sporenelementen zit hem in de benodigde hoeveelheden. Van sporenelementen hebben we minder nodig (microgrammen) dan van mineralen (milligrammen).
We kennen de volgende sporenelementen:
- Zink, Zn
- Koper, Cu
- Jodium, I
- Selenium, Se