De spijsvertering

De spijsvertering is het proces in ons lichaam dat er voor zorgt dat het voedsel dat we eten wordt verteerd. Het woord zegt het zelf al: De vertering van spijs = voedsel. Dit begint in de mond met het kauwen van ons eten. Bij het kauwen zorgen we er voor dat het voedsel kleiner wordt maar ook dat het wordt gemengd met ons speeksel. Als we ons voedsel hebben gekauwd slikken we het door en komt het in de maag waar het zure maagsap er op inwerkt en de stukjes voedsel kleiner en kleiner worden gemaakt. Als de maag klaar is met haar verteringsproces komt het voedsel in het darmstelsel terecht. Dit is een heel lang stelsel dat bestaat uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen van ons darmstelsel hebben een eigen taak in de vertering en zorgen er voor dat er zoveel mogelijk voedingstoffen uit ons eten worden opgenomen in ons lichaam. Dat deel van ons eten dat het lichaam niet kan verteren verlaat als ontlasting ons lichaam.

De stofwisseling

Nu het spijsverteringskanaal ons voedsel zo klein mogelijk heeft gemaakt komt het terecht in ons bloed. Daar begint het stofwiselingsproces. De kleine voedingsdeeltjes worden opgenomen in onze lichaamscellen en worden daar gebruikt voor alle processen die nodig zijn om ons lichaam te laten functioneren. Eigenlijk is ons lichaam een soort verbrandingsmotor. Als we ons niet inspannen dan draait die motor op een rustig pitje maar toch heeft hij energie nodig bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat het hart blijft kloppen en dat onze ademhaling doorgaat. De hoeveelheid energie die ons lichaam in rust verbruikt noemen we onze ruststofwisseling. Als we ons gaan inspannen, bijvoorbeeld met werk of sport, dan gaat onze stofwisseling sneller werken om de motor harder te laten draaien. Hoe harder de motor draait des te meer energie ons lichaam verbruikt. Deze energie is dus afkomstig uit al die kleine verteerde voedingsdeeltjes.

Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Van onze ademhaling en hartslag tot onze grootste sportprestatie. Zonder energie kan het lichaam niets. De benodigde energie halen we uit ons voedsel en wel uit de volgende voedingsstoffen:

  • Koolhydraten
  • Vetten
  • Eiwitten
  • Alcohol

Omdat ons lichaam deze voedingsstoffen verbrandt om er energie uit te halen worden deze voedingsstoffen ook wel brandstoffen genoemd.
In eerste instantie zal ons lichaam koolhydraten gebruiken om er energie uit te winnen.

Ons hele lichaam bestaat uit cellen. Al die cellen hebben een eigen taak. Zo zijn er in ons lichaam ook cellen die de taak hebben gekregen om cellen die kapot zijn gegaan of ziek zijn geworden te repareren of op te ruimen. Al die cellen die de taak van reparateur en/of opruimer hebben gekregen vormen ons immuunsysteem. Ons immuunsysteem beschermt ons lichaam en zorgt ervoor dat we niet ziek worden. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat ons immuunsysteem goed functioneert. Ben je al ziek? Dan is het zelfs van het allergrootste belang om er voor te zorgen dat je immuunsysteem goed werkt. Het ruimt immers de beschadigde en zieke cellen op. In een ziek lichaam zijn er ontzettend veel beschadigde en zieke cellen die opgeruimd moeten worden. Medicijnen die we van onze arts krijgen kunnen ons helpen de ziekte te bestrijden maar het is altijd ons eigen immuunsysteem dat er voor moet zorgen dat alles wordt opgeruimd.