Ingrediënten:
- ongeveer 300 gram, liefst biologisch, rundgehakt
- 1 grote pot bruine bonen of rode kidneybonen
- 1 el. olijfolie
- 2 flinke uien
- 1 grote rode paprika
- 4 vleestomaten of 1 blik tomaten(stukjes) op sap
- eventueel 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 teentjes knoflook
- 1 à 2 Spaanse pepertjes of wat sambal
- chilipoeder naar smaak
- peper en zout
- ongeveer 50 gram geraspte oude kaas of fètakaas (verkruimeld).
Bereidingswijze:
- Maak de ui, de paprika en de tomaten schoon.
- Snipper de ui en snijd de paprika en tomaten klein.
- Bak de gehakt rul in de olijfolie.
- Voeg de ui, paprika en tomaten toe en laat deze even meebakken.
- Pel de knoflook en pers deze uit boven het groentemengsel.
- Was de Spaanse peper, en snijd hem zo fijn mogelijk of gebruik sambal naar smaak.
- Voeg de gesneden Spaanse peper óf de sambal, de chilipoeder, peper en zout toe aan het groentemengsel.
- Proef het mengsel en voeg desgewenst nog extra kruiden en/of tomatenpuree toe.
- Laat de bonen uitlekken en warm ze mee in het groentemengsel.
- Strooi de kaas over de chili en dien op.
- Lekker met tomatensalade.
Ingrediënten:
- ongeveer 200 gram, liefst biologisch, rundgehakt
- 1 ui
- 2 of 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 300 gram gemengde groenten bijvoorbeeld, paprika, broccoli, courgette, deelblokjes bevroren spinazie, sperziebonen, wortel wat je lekker vindt. Maar let er wel op dat het groente is die niet teveel vocht loslaat (zoals verse spinazie of champignons).
- 1/2 blik tomatenblokjes in sap
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 dl. groentebouillon, liefst zelfgemaakt
- ongeveer 3 el. volkorenmeel
- 200 gram Hüttenkäse (=cottage cheese)
- ongeveer 50 gram geraspte oude kaas
- oregano, basilicum en tijm naar smaak
- (gerookt) paprikapoeder naar smaak
- peper en zout
- lasagnevellen of gebruik plakken aubergine als je geen deegwaar wilt gebruiken
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Maak alle groente schoon en snijd ze in niet al te grote stukken.
- Bak de gehakt rul in de olijfolie.
- Voeg de gesneden groenten toe en laat ze even meebakken.
- Maak het mengsel op smaak met de geperste knoflook, basilicum, tijm, oregano, (gerookt) paprikapoeder, peper en zout.
- Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de bouillon toe en laat het geheel even aan de kook komen.
- Maak een glad papje van het volkorenmeel met wat water.
- Doe dit papje al roerend in de pan en laat het even doorkoken totdat de saus gebonden is.
- De saus moet niet te dun zijn.
- Proef of je de saus lekker vindt en voeg indien nodig nog extra kruiden of tomatenpuree toe.
- Doe een laagje saus in een ovenvaste schaal en dek deze af met lasagnevellen of plakken aubergine en maak zo lagen tot de lasagnevellen of plakken aubergine op zijn. Eindig wel met een laagje saus!
- Verdeel over de saus de Hüttenkäse en daarover de geraspte kaas.
- Laat de lasagne in het midden van de oven in 30 minuten gaar en bruin worden.
- Lekker met een gemengde groene salade met olijven.
Ingrediënten:
- Een mooi stuk rundvlees, bijvoorbeeld magere runderriblappen van ca. 300 gram, liefst biologisch
- klontje roomboter of 1 el. olijfolie
- peper, zout (liefst Himalayazout of Keltisch Zeezout)
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 3 jeneverbessen
- 1 el. azijn
- desgewenst een el. tomatenpuree en/of wat paprikapoeder of chilipoeder
- desgewenst wat oregano
- groenten naar keuze zoals bijvoorbeeld (rode) ui, kool, wortel, sperziebonen, paprika, courgette, doperwten, tomaten of wat je verder maar lekker vindt.
Bereidingswijze:
- Kruid het vlees met de peper en het zout en snijd het eventueel in stukken.
- Smelt de boter en schroei het vlees dicht.
- Voeg wat water, de rest van de kruiden, de azijn en desgewenst de tomatenpuree toe.
- Laat het vlees tenminste 3 uur op een laag vuur gaar worden.
- Check af en toe of er wat water bij moet om te voorkomen dat het aanbrandt.
- Maak de groenten die je wilt gebruiken schoon en snijd deze, indien nodig.
- Voeg zo'n 20 minuten voor je wilt opdienen de groenten toe die wat langer nodig hebben om gaar te worden zoals de ui, kool, sperziebonen en/of wortel.
- Voeg de laatste 10 minuten de rest van de groenten toe die minder lang nodig hebben om gaar te worden zoals de courgette en de paprika.
Je kunt in dit gerecht ook heel goed restjes groenten van eerder van de week verwerken. Deze hoef je alleen op het eind even goed mee te verwarmen en klaar is je stoofvleesgerecht.
Heb je nog wat over na het eten? Zelfs al is het alleen maar bouillon. Die zit zo vol smaak dat je er morgen prima een lekkere soep of saus van kan maken. Of vries het in en gebruik het een andere keer.
Ingrediënten:
- 1 el. olijfolie
- 75 g. biologisch rundgehakt
- halve ui
- wat cherrytomaatjes
- Spinazie
- Doperwtjes
- Blik tomatenblokjes
- 25 g. fètakaas
- peper en zout
- Tagliatelle
Bereidingswijze:
- Snipper de ui klein en snijd eventueel de tomaatjes doormidden.
- Verwarm de olijfolie en rul hierin het gehakt gaar.
- Bak de ui kort mee.
- Voeg de tomatenblokjes toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg tot slot de tomaatjes, doperwten en spinazie toe en laat het geheel goed warm worden.,
- Maak op smaak met verkruimelde fètakaas, peper en zout.
- Serveer met tagliatelle.
Bepaal zelf hoeveel tomaatjes, doperwten en spinazie je wilt gebruiken.
Als je de gehakt weg laat en wat meer fètakaas toevoegt heb je een heerlijk vegetarisch recept.