Ingrediënten:

  • circa 150 g. gare kip, liefst biologisch
  • 1 grote rode paprika
  • 1 grote groene paprika
  • stukje rode ui
  • eventueel wat mais
  • 2 à 3 el. zelfgemaakte mayonaise
  • 2 à 3 el. biogarde yoghurt
  • paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper en zout naar smaak
  • Eventueel verse kruiden als peterselie, bieslook en knoflook

Bereidingswijze:

  • Meng de mayonaise met de biogarde yoghurt en voeg paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper en zout toe naar smaak.
  • Snijd, indien nodig, de kip in stukjes.
  • Maak de paprika's  schoon en snijd deze in repen of stukjes.
  • Maak de ui schoon en snipper deze zo fijn mogelijk.
  • Meng alles door elkaar in een kom, voeg eventueel nog wat maiskorrels toe en proef of het geheel op smaak is.
  • Voeg als je dat lekker vindt nog verse kruiden als peterselie of bieslook toe en wat vers geperste knoflook.

Serveer met zilvervliesrijst, quinoa of een lekker stuk (geroosterd) volkorenbrood.

Ingrediënten:

  • 4 kipfilets
  • peper en zout
  • gemberpoeder
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 grote ui
  • 4 el. ketjap
  • 4 el. seroendeng
  • Bakpapier

Bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Leg 4 vellen bakpapier op het aanrecht(de kip moet er in passen met de groenten en kruiden).
  • Leg op elk vel bakpapier een kipfilet.
  • Kruid de filets met peper, zout en gemberpoeder.
  • Maak de paprika en ui schoon en snipper deze fijn.
  • Verdeel de groenten over de kipfilets.
  • Strooi over elke filet een eetlepel seroendeng en giet daarover een eetlepel ketjap.
  • Vouw het bakpapier goed dicht zodat de ketjap er niet uit kan lekken.
  • Leg de pakketjes naast elkaar in een ovenvaste schaal of op een bakplaat.
  • Laat ze in 40 tot 45 minuten, in het midden van de oven gaar worden.
  • Lekker met witlofsalade, zilvervliesrijst en pindasaus.

 

 

Ingrediënten:

  • 1 soepkip of ruim 1 kg. poten en/of vleugels, liefst biologisch
  • 2,5 liter water
  • 10 gram zout, liefst Himalaya of Keltisch zeezout
  • 2 el. azijn
  • Ui, wortel, peterselie en zwarte peper
  • Verder (soep)groenten en kruiden naar smaak

Bereidingswijze:

  • Verdeel een hele kip in onderdelen of gebruik de kipdelen die je hebt gekocht.
  • Zet de kipdelen onder water en voeg het zout, de peper en de 2 eetlepels azijn toe. 
  • Zet het vuur op een laag pitje en laat de pan rustig aan de kook komen.
  • Maak ondertussen de ui, wortel en peterselie schoon, snijd ze klein en voeg ze toe. Ik gebruik ook graag bleekselderij, ruim knoflook, een stukje gember en een stukje Spaanse peper. Gebruik wat je lekker vindt. Smaken verschillen.
  • Verwijder regelmatig het vettige schuimlaagje van de bouillon.
  • Haal na een uur het vlees van de botten en bewaar dit om op het laatst weer toe te voegen.
  • Breek eventueel de botten door voor meer smaak en meer voedingsstoffen en doe ze terug in de pan.
  • Laat het geheel tenminste 6 uur tot maximaal 24 uur rustig sudderen.
  • Kijk af en toe of de bouillon niet droogkookt. Voeg indien nodig water toe.
  • Zeef de bouillon en voeg het achtergehouden vlees en desgewenst de verse (soep)groenten toe.
  • Laat, indien nodig, nog koken tot de groenten gaar zijn en voeg tot slot naar smaak verse kruiden als peterselie, bieslook, bladselderij, salie en dergelijke toe.
  • Eet de bouillon direct of laat hem afkoelen.
  • In de koelkast kun je de bouillon een kleine week bewaren en in de vriezer zeker 3 maanden.

 

 

Ingrediënten:

  • ongeveer 200 g. kipfilet
  • klontje ghee of grasboter
  • 1 ui
  • 2 appels
  • 1 gele paprika
  • 500 g. zuurkool (naturel)
  • 1 el. paprikapoeder, scherp
  • 1 el. paprikapoeder, geroosterd
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • peper en zout