Ingrediënten:
- 1 grote pot bruine bonen of rode kidneybonen
- 1 el. olijfolie
- 2 flinke uien
- 1 grote rode paprika
- 4 vleestomaten of 1 blik tomaten(stukjes) op sap
- eventueel 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 teentjes knoflook
- 1 à 2 Spaanse pepertjes of wat sambal
- chilipoeder naar smaak
- peper en zout
- 100 gram geraspte oude kaas of fètakaas (verkruimeld)
- gekookte zilvervliesrijst voor 3 à 4 personen
Bereidingswijze:
- Maak de ui, de paprika en de tomaten schoon.
- Snipper de ui en snijd de paprika en tomaten klein.
- Fruit de ui glazig, voeg dan de paprika en tomaten toe en laat deze even meebakken.
- Pel de knoflook en pers deze uit boven het groentemengsel.
- Was de Spaanse peper en snijd hem zo fijn mogelijk of gebruik sambal naar smaak.
- Voeg de gesneden Spaanse peper óf de sambal, de chilipoeder, peper en zout toe aan het groentemengsel.
- Proef het mengsel en voeg desgewenst nog extra kruiden en/of tomatenpuree toe.
- Laat de bonen uitlekken en warm ze mee in het groentemengsel.
- Roer tot slot de kaas erdoor tot ze gesmolten is.
- Dien op met zilvervliesrijst zodat je een volwaardig eiwit op je bord hebt (de combinatie van bonen en rijst voorziet ons namelijk van alle essentiële aminozuren).
- Lekker met tomatensalade.
Ingrediënten:
- 1 ui
- 2 of 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 300 gram gemengde groenten bijvoorbeeld, paprika, broccoli, courgette, deelblokjes bevroren spinazie, sperziebonen, wortel wat je lekker vindt. Maar let er wel op dat het groente is die niet teveel vocht loslaat (zoals verse spinazie of champignons).
- 1/2 blik tomatenblokjes in sap
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 dl. groentebouillon, liefst zelfgemaakt
- ongeveer 3 el. volkorenmeel
- 200 gram Hüttenkäse (=cottage cheese)
- ongeveer 50 gram geraspte oude kaas
- oregano, basilicum en tijm naar smaak
- (gerookt) paprikapoeder naar smaak
- peper en zout
- lasagnevellen of gebruik plakken aubergine als je geen deegwaar wilt gebruiken
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Maak alle groente schoon en snijd ze in niet al te grote stukken.
- Fruit de ui in de olie glazig en voeg daarna de gesneden groenten toe en laat ze even meebakken.
- Maak het mengsel op smaak met de geperste knoflook, basilicum, tijm, oregano, (gerookt) paprikapoeder, peper en zout.
- Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de bouillon toe en laat het geheel even aan de kook komen.
- Maak een glad papje van het volkorenmeel met wat water.
- Doe dit papje al roerend in de pan en laat het even doorkoken totdat de saus gebonden is.
- De saus moet niet te dun zijn.
- Proef of je de saus lekker vindt en voeg indien nodig nog extra kruiden of tomatenpuree toe.
- Doe een laagje saus in een ovenvaste schaal en dek deze af met lasagnevellen of plakken aubergine en maak zo lagen tot de lasagnevellen of plakken aubergine op zijn. Eindig wel met een laagje saus!
- Verdeel over de saus de Hüttenkäse en daarover de geraspte kaas.
- Laat de lasagne in het midden van de oven in 30 minuten gaar en bruin worden.
- Lekker met een gemengde groene salade met olijven.
Ingrediënten:
- Ongeveer 1/3 deel van het basisbrooddeegrecept
- Zelfgemaakte tomatensaus
- groenten naar smaak. Bijvoorbeeld ui, paprika, champignon, tomaat, artisjokken, spinazie
- eventueel wat extra kruiden als knoflook, cayennepeper, oregano en dergelijke
- Geraspte kaas, verkruimelde fètakaas of plakken mozzarela
Bereidingswijze:
- Maak vantevoren je eigen tomatensaus
- Start op tijd met het maken van het deeg zodat het voldoende de tijd heeft om goed te rijzen.
- Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
- Als het deeg goed is gerezen kneed het dan nog één keer goed door. Voeg nog bloem toe als het te vochtig is om uit te rollen.
- Rol met een deegroller een dunne plak van het deeg.
- Rol de plak voorzichtig om je deegroller en leg hem op de bakplaat.
- Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek nog wat narijzen.
- Warm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Maak de groenten schoon die je wilt gebruiken.
- Snijd de groenten zoals jij het lekker vindt.
- Bestrijk het deeg met tomatensaus en beleg het met groenten.
- Voeg eventueel nog extra kruiden toe.
- Beleg tot slot met kaas.
- Bak de pizza in de oven in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
Wil je geen vegetarische pizza? Voeg dan nog vleeswaren of vis toe. Bijvoorbeeld ham, salami, tonijn, sardines, garnalen of iets dergelijks.