Gebruik goed gewassen biologisch fruit en wanneer je geen biologisch fruit gebruikt schil dan je fruit ook. Op deze manier krijg je zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen. Verwijder, indien nodig, de beurse plekken en harde delen (zoals stelen en pitten) van het fruit dat je gebruikt. Voor vruchtesap geldt hetzelfde als voor groentesap. Laat het na bereiden niet te lang staan voor je het opdrinkt want dan vervliegen de gezonde stoffen aan de lucht en laat het sap goed door je mond rollen of kauw er op zodat het zich goed mengt met je speeksel. Dit komt de vertering ten goede. Er zijn heel wat mensen die het schuimlaagje op zelfgemaakt sap er niet fris uit vinden zien. Misschien helpt het om anders naar dit laagje te kijken als je weet dat de dikte van het laagje schuim een maat kan zijn voor de hoeveelheid enzymen die het sap bevat. Hoe meer schuim er op je sapje zit des te meer enzymen het bevat. Deze enzymen helpen je lichaam met de vertering van je voedsel en zijn dus heel gezond.

Voor vruchtesap kun je alle soorten fruit gebruiken die je lekker vindt. Kies bij voorkeur zuurdere fruitsoorten omdat deze minder natuurlijke suikers bevatten. Aangezien je meerdere stukken fruit gebruikt voor één glas sap is de concentratie aan natuurlijke suikers in zelfgemaakt sap best hoog. Zeker als je vooral voor de zoete fruitsoorten kiest zoals bijvoorbeeld banaan en mango. Om de concentratie aan suikers in je sap te verlagen kun je er voor kiezen om het fruit te combineren met groenten of het vruchtensap te verdunnen met water.  Zorg er voor dat het fruit goed rijp is want dan bevat het meer vitamines, mineralen en spore-elementen.

Maak bijvoorbeeld een keuze uit:

  • sinaasappel
  • grapefruit
  • citroen
  • appel
  • peer
  • banaan
  • bessen
  • aardbeien
  • kiwi
  • enz. enz.