Hiervoor kun je in principe alle soorten groente gebruiken die je lekker vindt. Als je biologische groente gebruikt was deze dan goed voor je ze in de sapcentrifuge doet. Reguliere groente kun je naast wassen beter ook schillen om een zo schoon en gezond mogelijk sapje te krijgen. Afhankelijk van de kwaliteit van je sapcentrifuge of slowjuicer zul je misschien de harde delen van je groente moeten verwijderen zoals pitten en stronken. Laat je sap niet te lang staan voor je hem opdrinkt want dan vervliegen de o zo gezonde stoffen die er in zitten aan de lucht. En een laatste tip om zoveel mogelijk gezondheid op te nemen uit je sap is om elke slok goed door je mond te laten rollen of zelfs te kauwen zodat het zich goed vermengt met je speeksel. Je speeksel maakt namelijk al een begin met de vertering van je voeding. Daarom is goed kauwen op je eten zo belangrijk.

Ingrediënten:

  • 750 ml. waterkefir die 48 uur heeft gestaan
  • 1 citroen
  • 1 tl. appelciderazijn
  • Een fles met wecksluiting!!

Bereidingswijze:

  • Giet de kefirkorrels af zoals je normaal de waterkefir verwerkt.
  • Doe de waterkefir in een fles met een wecksluiting.
  • Pers de citroen uit en voeg het sap, samen met de appelciderazijn toe aan de waterkefir.
  • Zet de fles hierna in de koelkast.
  • De kefirdrank is koud het lekkerste.
  • Bewaar maximaal een week in de koelkast.

Let op!! Bewaar deze drank niet in een gewone fles! Kefir kan erg veel koolzuurgas opbouwen met het risico dat de fles kapot springt.

 

Ingrediënten:

  • 750 ml. waterkefir die 48 uur heeft gestaan
  • 250 ml. druivensap, puur sap
  • Een fles met wecksluiting!!

 

Bereidingswijze:

  • Giet de kefirkorrels af zoals je normaal de waterkefir verwerkt.
  • Doe de waterkefir in een fles met een wecksluiting.
  • Vul de kefir aan met het druivensap.
  • Laat de drank nog een uur of 12 op kamertemperatuur staan.
  • Zet de fles hierna in de koelkast.
  • De kefirdrank is koud het lekkerste.
  • Bewaar maximaal een week in de koelkast.

Let op!! Bewaar deze drank niet in een gewone fles! Kefir kan erg veel koolzuurgas opbouwen met het risico dat de fles kapot springt.

 

Gebruik goed gewassen biologisch fruit en wanneer je geen biologisch fruit gebruikt schil dan je fruit ook. Op deze manier krijg je zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen. Verwijder, indien nodig, de beurse plekken en harde delen (zoals stelen en pitten) van het fruit dat je gebruikt. Voor vruchtesap geldt hetzelfde als voor groentesap. Laat het na bereiden niet te lang staan voor je het opdrinkt want dan vervliegen de gezonde stoffen aan de lucht en laat het sap goed door je mond rollen of kauw er op zodat het zich goed mengt met je speeksel. Dit komt de vertering ten goede. Er zijn heel wat mensen die het schuimlaagje op zelfgemaakt sap er niet fris uit vinden zien. Misschien helpt het om anders naar dit laagje te kijken als je weet dat de dikte van het laagje schuim een maat kan zijn voor de hoeveelheid enzymen die het sap bevat. Hoe meer schuim er op je sapje zit des te meer enzymen het bevat. Deze enzymen helpen je lichaam met de vertering van je voedsel en zijn dus heel gezond.