Salades kun je heel goed eten als lunchgerecht met een volkorenboterham erbij of als bijgerecht.

Door ze uit te breiden met peulvruchten, granen, zetmeelrijke groenten (zoals doperwten, mais), stukjes ei, kip, vis en dergelijke kun je van bijna alle lunchsalades een gezonde maaltijdsalade maken die meer vult.

Ingrediënten:

  • ca. 100 g. andijvie
  • mandarijn, sinaasappel of appel

Dressing:

  • 1 el. olijfolie of walnotenolie, bij voorkeur koudgeperst
  • 1 el. citroensap of appelazijn
  • eventueel een mespuntje mosterd
  • peper en zout
  • eventueel nog andere kruiden naar smaak

Ingrediënten:

  • ca. 100 g. bieten, liefst rauw
  • stukje ui
  • appel
  • (Deze salade is ook lekker met rauwe haring)

Dressing:

  • 1 el. olijfolie of walnotenolie, bij voorkeur koudgeperst
  • 1 el. citroensap of appelazijn
  • eventueel een mespuntje mosterd
  • peper, zout en karwijzaad
  • eventueel nog andere kruiden naar smaak

Ingrediënten:

  • ca. 100 g. boerenkool, zeer fijn gesneden
  • ca. 30 g. fètakaas
  • ca. 10 g. pijnboompitten
  • eventueel appel of zongedroogde tomaatjes

Dressing:

  • 1 el. olijfolie of walnotenolie, bij voorkeur koudgeperst
  • 1 el. citroensap of appelazijn
  • eventueel een mespuntje mosterd
  • peper en zout
  • eventueel nog andere kruiden naar smaak

Ingrediënten:

  • ca. 1/4 komkommer
  • 1 tomaat
  • eventueel 1/4 rode paprika
  • 6 zwarte olijven
  • ca. 30 g. fètakaas

Dressing:

  • 1 el. olijfolie of walnotenolie, bij voorkeur koudgeperst
  • 1 el. citroensap of appelazijn
  • eventueel een mespuntje mosterd
  • peper en zout
  • eventueel nog andere kruiden naar smaak

Ingrediënten:

  • ca. 150 g. gemengde sla bv. veldsla, rucola, spinazie, ijsbergsla enz.
  • 1 avocado
  • 2 el. pijnboompitten, liefst ongeroosterd

Dressing:

  • 1 el. olijfolie of walnotenolie, bij voorkeur koudgeperst
  • 1 el. citroensap of appelazijn
  • eventueel een mespuntje mosterd
  • peper en zout
  • eventueel nog andere kruiden naar smaak

Ingrediënten:

2 komkommers
zout
2 dl. appelazijn
1 fijngesneden Spaanse peper of sambal naar smaak
1 grote ui
2 teentjes knoflook
4 kemirienoten
1 el. koenjit (=kurkuma, geelwortel)
djahé (=gemberpoeder) naar smaak
1 el. olie
zwarte peper

Bereidingswijze: