De Zwitserse arts Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867-1936) ging er van uit dat welvaartsziekten ontstaan omdat we te weinig vers en rauw voedsel uit de natuur eten. Hij maakte het recept voor muesli omdat hij van mening was dat de mens het meest gezond blijft of wordt door zo min mogelijk bewerkte producten uit de natuur te eten.
Zijn recept voor muesli vind je hieronder:
Dr. Johanna Budwig (1908-2003) was biochemica. Ze werkte mee aan het onderzoek van nobelprijswinnaar Otto Heinrich Warburg (1883-1970) naar het verband tussen kanker en celademhaling. Budwig ontwikkelde een dieet in de strijd tegen kanker. Het Budwig protocol. Haar Budwigpapje is hiervan, denk ik, wel het meest bekende onderdeel. Het is een super gezond ontbijt. Door het gebruik van vers gemalen lijnzaad in combinatie met cottage cheese of volvette kwark ontstaat een verbinding die het zuurstofgebruik in het lichaam stimuleert. Op celniveau heeft dit een remmende werking op kankercellen.
Hieronder het basisrecept.
Ingrediënten:
- 100 g. havermout vermalen tot meel
- 100 ml. melkkefir
- 1 ei
- snufje baking soda
- snufje zout
- roomboter om in te bakken
Lekker met: - vers fruit en/of gehakte noten en honing
- geitenkaas, bosbessen en honing
- fetakaas, pijnboompitten, peper, zout en een scheutje olijfolie
- pesto
- Of meng het beslag met wat kaneel, gewelde rozijnen en stukjes appel die je lekker meebakt.