Ingrediënten:

  • 100 g. volkorenmeel
  • 100 g. kokosmeel
  • 100 g. palmsuiker
  • 2 tl. bakpoeder of natriumbicarbonaat
  • 100 g. ongezwavelde rozijnen
  • 2 appels, liefst biologisch
  • kaneel
  • snufje Keltisch zeezout of Himalayazout
  • 2 el. vanille essence, liefst zelfgemaakt
  • 2 el. citroensap
  • 50 ml. kokosmelk 
  • 80 g. gesmolten kokosolie (extra vierge)
  • 2 geklutste eieren, liefst biologisch

Bereidingswijze:

  • Warm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vet een springvorm van 22 cm. in met kokosolie en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom.
  • Meng alle natte ingrediënten door elkaar.
  • Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Het deeg moet de dikte hebben van cakebeslag.
  • Voeg tot slot de in stukjes gesneden appel en de rozijnen toe.
  • Bak de cake ongeveer 60 minuten in het midden van de oven.

Ik gebruik zelf ongewelde rozijnen omdat het kokosmeel dat ik voor deze cake gebruik een restproduct is van het maken van kokosmelk. Dit is een vrij vochtig geheel. De ongewelde rozijnen nemen tijdens het bakken dit vocht mooi op  
Als je kokosmeel uit een pak gebruikt zou ik er voor kiezen om van tevoren de rozijnen te wellen.

 

 

 

Ingrediënten:

  • 200 g. volkorenmeel
  • 100 g. ongezwavelde gedroogde abrikozen
  • 2 tl. bakpoeder of natriumbicarbonaat
  • 100 g. gewelde rozijnen
  • 50 g. zachte roomboter of gesmolten kokosolie
  • 2 eieren
  • sap en eventueel rasp van 1 sinaasappel, liefst biologisch
  • Indien gewenst 1 of 2 el. zelfgemaakte, vanille-essence 
  • kaneel en/of gember of koekkuiden naar smaak
  • snufje zout
  • Eventueel 1 appel
  • eventueel een handje ongebrande (gemengde) noten

Bereidingswijze:

  • Warm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vet een springvorm van 22 cm. in met roomboter of kokosolie en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Roer in een keukenmachine de abrikozen tot een smeuïge massa.
  • Voeg de eieren toe en laat de machine draaien tot ze goed door de abrikozen zijn gemengd.
  • Voeg vervolgens het sinaasappelsap en de roomboter of kokosolie toe en roer alles goed door elkaar.
  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom
  • Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten. Het deeg moet de dikte hebben van cakebeslag.
  • Voeg, indien nodig nog wat sinaasappelsap toe als het beslag te dik is.
  • Voeg tot slot de rozijnen en desgewenst een in stukjes gesneden appel toe.
  • Garneer als je wilt de cake met de noten.
  • Bak de cake ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.

Vervang als je wilt het volkorenmeel voor de helft door kokosrasp voor een sinaasappelkokoscake.
Voeg als je de cake niet zoet genoeg vindt wat druppels stevia of een eetlepel honing toe.
Als de gedroogde abrikozen erg hard zijn kun je ze eerst wellen zodat ze makkelijker smeuïg zijn te roeren.
Je kunt deze cake ook prima op een temperatuur van 160 graden Celsius bakken. Dat duurt iets langer en de cake zal wat minder bruin bakken. Voor je gezondheid is dit beter omdat op deze manier de vetten en suikers minder zullen verbranden.