Ingrediënten:

  • fruit
  • eventueel wat kokosmelk of biogarde yoghurt
  • eventueel wat honing, noten en/of pure chocola met meer dan 75% cacao

Bereidingswijze:

Neem je favoriete vruchtensmoothierecept en voeg als je wilt wat honing toe of kies voor zoet fruit. Het ijs proeft door zijn lage temperatuur namelijk minder zoet dan de smoothie. Als je houdt van wat romiger ijs dan kun je wat kokosmelk, volle melk (liefst biologische) of biogarde kwark of yoghurt toevoegen. Door het vet in deze ingrediënten zal het ijs wat zachter blijven na bevriezen. Doe je smoothie in de ijsmachine en laat de machine het werk voor je doen. Heb je geen ijsmachine dan kun je het ook in een bakje in de vriezer bevriezen. Regelmatig doorroeren tot het helemaal bevroren is en klaar is je gezonde ijsje.

Smoothies bevriezen is één manier om gezond ijs te maken maar het kan nog eenvoudiger. Sommige soorten fruit kun je namelijk heel goed zo bevriezen. Het enige wat je hoeft te doen is een mooi stuk rijp fruit schillen, eventueel in stukken snijden en in de vriezer stoppen tot het bevroren is. Banaan en mango zijn hier heel geschikt voor.
Laat het bevroren fruit een minuut of tien op een bordje wat ontdooien en maak er eventueel een feeselijker ijsje van door het te bestrooien met kokos (vooral lekker bij bevroren banaan), gehakte noten en/of wat gesmolten pure chocolade met meer dan 75% cacao.

Lust je graag bosvruchten en yoghurt? Dan kun je als ijs alternatief ook het volgende eens proberen. Roer bevroren bosvruchten door wat biogarde yoghurt. Laat het geheel heel even staan en roer nogmaals door. De yoghurt bevriest terwijl het fruit wat zachter wordt. Klaar is je bosvruchten-yoghurtijs! Vind je het ijs niet zoet genoeg? Roer dan een beetje honing door de yoghurt voor je het fruit er bij doet.