Ingrediënten:

  • 3,5 dl. liefst biologische melk, amandelmelk, kokosmelk of iets dergelijks
  • citroenschil, liefst biologisch en goed gewassen
  • 200 gram oud volkoren (spelt)brood zonder korst
  • 2 liefst biologische eieren
  • 25 g. roomboter
  • 70 g. gewelde, liefst ongezwavelde, rozijnen
  • 1 appel of banaan
  • eventueel wat gehakte, liefst ongebrande,noten
  • eventueel wat kleingesneden, liefst ongezwaveld, gedroogd fruit bijvoorbeeld abrikozen, dadels, vijgen, pruimen
  • kaneel naar smaak
  • gemberpoeder naar smaak
  • óf koekkruiden naar smaak

Bereidingswijze:

  • Warm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Vet een springvorm (20 cm.) in met wat boter en bestrooi deze met paneermeel (liefst zelfgemaakt van volkoren(spelt)brood).
  • Snijd het brood in stukjes.
  • Kook van de melk met de citroenschil en het brood, al roerend, een zeer dikke pap.
  • Haal de pap van het vuur.
  • Verwijder de citroenschil.
  • Scheid de eieren.
  • Roer de dooiers met de rozijnen, de kleingesneden appel of banaan en eventueel de gehakte noten, het gedroogde fruit en de kruiden door de pap.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de pap.
  • Doe de massa in de springvorm en bak de taart in het midden van de oven gaar en lichtbruin.
  • Warm en koud lekker!