Ingrediënten:
- klontje roomboter of kokosolie
- 2 appels
- 1 handje gewelde rozijnen
- 2 tl honing
- kaneel en/of gember naar smaak
- gehakte noten
Bereidingswijze:
- Was of schil de appels en snijd ze in stukjes.
- Verwarm de boter of de kokosolie.
- Bak de appelstukjes met kaneel en/of gember.
- Draai het vuur uit.
- Voeg de gewelde rozijnen en de honing toe en roer goed door.
- Verdeel over 2 schaaltjes en garneer met gehakte noten.
Lekker als tussendoortje.
Met wat biogarde yoghurt maak je er een gezond ontbijt of een lekker toetje van.
Ingrediënten:
- 3,5 dl. liefst biologische melk, amandelmelk, kokosmelk of iets dergelijks
- citroenschil, liefst biologisch en goed gewassen
- 200 gram oud volkoren (spelt)brood zonder korst
- 2 liefst biologische eieren
- 25 g. roomboter
- 70 g. gewelde, liefst ongezwavelde, rozijnen
- 1 appel of banaan
- eventueel wat gehakte, liefst ongebrande,noten
- eventueel wat kleingesneden, liefst ongezwaveld, gedroogd fruit bijvoorbeeld abrikozen, dadels, vijgen, pruimen
- kaneel naar smaak
- gemberpoeder naar smaak
- óf koekkruiden naar smaak
Bereidingswijze:
- Warm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een springvorm (20 cm.) in met wat boter en bestrooi deze met paneermeel (liefst zelfgemaakt van volkoren(spelt)brood).
- Snijd het brood in stukjes.
- Kook van de melk met de citroenschil en het brood, al roerend, een zeer dikke pap.
- Haal de pap van het vuur.
- Verwijder de citroenschil.
- Scheid de eieren.
- Roer de dooiers met de rozijnen, de kleingesneden appel of banaan en eventueel de gehakte noten, het gedroogde fruit en de kruiden door de pap.
- Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de pap.
- Doe de massa in de springvorm en bak de taart in het midden van de oven gaar en lichtbruin.
- Warm en koud lekker!
Ingrediënten:
- 50 g. kokosrasp
- 1 afgestreken el. honing
- 6 afgestreken el. kokosolie
- eventueel 4 à 5 druppels pepermuntolie
- ongeveer 100 g. pure chocola tenminste 70% cacao
Bereidingswijze:
- Zorg dat de kokosolie op kamertemperatuur is. Smelt hem indien nodig een beetje.
- Voeg de kokosrasp, de honing en eventeel de pepermuntolie toe.
- Roer tot een homogene massa.
- Vorm het mengsel in 8 grotere rechthoekjes of 16 vierkantjes.
- Laat ze ongveer een uur in de koelkast afkoelen tot de ze goed stevig zijn.
- Bewaar ze in de koelkast tot je ze in de chocolade kunt dopen.
- Smelt de chocolade 'au bain marie'.
- Dompel de rechthoekjes of vierkantjes met een vork in de chocolade.
- Werk snel omdat de kokosolie anders teveel smelt.
- Laat de chocolade afkoelen op een stukje bakpapier.
- Bewaar in de koelkast of in de vriezer.
Wil je de vulling wat zoeter? Voeg dan 2 eetlepels honing en iets minder kokosolie toe.
Deze gevulde chocolade smaakt nog beter als je hem een dag van tevoren maakt en in de koelkast bewaart. De kokosvulling is dan meer doortrokken van smaak en smeuïger.
Ingrediënten:
- 1 reep pure chocolade met tenminste 70% cacao
- Noten, zaden, pitten die je lekker vindt
- Gedroogd fruit als rozijnen, cranberries, kokos
Bereidingswijze:
- Hak als je wilt de grotere noten in kleinere stukken.
- Smelt de chocolade 'au bain marie'.
- Roer de (gehakte) noten, zaden, pitten en het gedroogde fruit door de gesmolten chocolade.
- Giet de chocolade uit op een stuk bakpapier.
- Laat de chocolade rustig afkoelen.
- Als de chocolade helemaal is afgekoeld breek hem dan in stukken.
Ingrediënten:
- ca. 1,5 cup zonnebloempitten en/of pompoenpitten vermalen tot meel
- 1/4 cup cacao, liefst rauwe cacao
- 4 el. ahornsiroop òf (liefst koudgeslagen) honing
- ca. 0,5 à 1 el. kokosolie
Bereidingswijze:
- Smelt de kokosolie.
- Meng alle ingredienten goed door elkaar. Dit gaat prima in een keukenmachine of blender.
- Rol tussen je handen balletjes van het mengsel.
- Rol de balletjes, indien gewenst, door gemalen kokos of door cacao.
- Bewaar de truffels in de koelkast.
In plaats van zonnebloem- of pompoenpitten kun je ook noten gebruiken die je vermaalt tot meel.
Ingrediënten:
- fruit
- eventueel wat kokosmelk of biogarde yoghurt
- eventueel wat honing, noten en/of pure chocola met meer dan 75% cacao
Bereidingswijze:
Neem je favoriete vruchtensmoothierecept en voeg als je wilt wat honing toe of kies voor zoet fruit. Het ijs proeft door zijn lage temperatuur namelijk minder zoet dan de smoothie. Als je houdt van wat romiger ijs dan kun je wat kokosmelk, volle melk (liefst biologische) of biogarde kwark of yoghurt toevoegen. Door het vet in deze ingrediënten zal het ijs wat zachter blijven na bevriezen. Doe je smoothie in de ijsmachine en laat de machine het werk voor je doen. Heb je geen ijsmachine dan kun je het ook in een bakje in de vriezer bevriezen. Regelmatig doorroeren tot het helemaal bevroren is en klaar is je gezonde ijsje.
Smoothies bevriezen is één manier om gezond ijs te maken maar het kan nog eenvoudiger. Sommige soorten fruit kun je namelijk heel goed zo bevriezen. Het enige wat je hoeft te doen is een mooi stuk rijp fruit schillen, eventueel in stukken snijden en in de vriezer stoppen tot het bevroren is. Banaan en mango zijn hier heel geschikt voor.
Laat het bevroren fruit een minuut of tien op een bordje wat ontdooien en maak er eventueel een feeselijker ijsje van door het te bestrooien met kokos (vooral lekker bij bevroren banaan), gehakte noten en/of wat gesmolten pure chocolade met meer dan 75% cacao.
Lust je graag bosvruchten en yoghurt? Dan kun je als ijs alternatief ook het volgende eens proberen. Roer bevroren bosvruchten door wat biogarde yoghurt. Laat het geheel heel even staan en roer nogmaals door. De yoghurt bevriest terwijl het fruit wat zachter wordt. Klaar is je bosvruchten-yoghurtijs! Vind je het ijs niet zoet genoeg? Roer dan een beetje honing door de yoghurt voor je het fruit er bij doet.