Ingrediënten:

  • ca. 600 ml. water
  • 750 g. volkorenmeel
  • ca. 8 g. gedroogde gist
  • ca. 10 g. zout

Bereidingswijze:

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar zodat al het meel vochtig is. Dit deeg blijft vrij vochtig. Je kunt voor het mengen van de ingrediënten eventueel ook een broodbakmachine gebruiken. Deze machines hebben vaak een apart programma om het deeg alleen te kneden en verder niet af te bakken.
  • Dek het deeg af met een vochtige theedoek.
  • Laat het deeg op het aanrecht staan tot het goed is gerezen en het in het midden een beetje begint in te zakken.
  • Dit is het moment waarop je het kunt verwerken of in de koeling kunt zetten om het te bewaren. Je kunt dit deeg ongeveer anderhalve week in de koelkast bewaren. Het zal dan steeds meer het karakter krijgen van zuurdesemdeeg. 
  • Als je het wilt verwerken warm dan nu de oven voor op 230 graden Celsius.
  • Bekleed een bakvorm met vetvrij papier of vet hem goed in met boter. Of bestuif een plank met bloem afhankelijk van welke vorm je brood moet krijgen.
  • Stort het deeg in het bakblik of: Kneed het met ruim extra meel in de gewenste vorm en leg dit op de met bloem bestoven plank.
  • Laat nog 20 minuten rijzen terwijl de oven opwarmt.
  • Bak het brood onderin de oven in 15 tot 25 minuten gaar. Als je graag vloerbrood bakt kun je hiervoor een zogenaamde pizza steen gebruiken. Hoe lang het brood nodig heeft om gaar te worden hangt af van de grootte van je brood.
  • Een gaar brood heeft een mooie bruin korst die 'kraakt' als het brood net uit de oven komt en klinkt hol als je er op klopt. 

Let op! De hoeveelheid vocht die je nodig hebt hangt af van het soort meel dat je gebruikt. Het ene soort meel neemt meer vocht op als het andere soort meel. Verder maakt het ook uit of je je brooddeeg met de hand wilt kneden of dat je een 'no knead' brood wilt maken. Het eerste deeg moet aanmerkelijk droger zijn omdat je het anders niet lekker kunt kneden. Brood bakken is een kwestie van ervaring opdoen. Je krijgt er over het algemeen vanzelf gevoel voor.

Met dit basisdeeg kun je variëren wat je wilt. Voeg bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten of zaden en pitten toe (al of niet gekiemd) of vervang een deel van het meel door een andere soort volkorenmeel, havermout of muesli enz. enz. Let er wel op dat je deeg minder lang houdbaar kan worden door het toevoegen van bepaalde bestanddelen!

Als je het belangrijk vindt om je immuunsysteem een zetje in de goede richting te geven dan bak je je brood liever niet boven de 160 graden Celsius. Het duurt wat langer voor het gaar is en de korst wordt minder bruin maar dat laatste is precies waar je gezondheidswinst zit.