Zelfgemaakte tomatensaus zonder suiker en andere onnodige toevoegingen. Heerlijk als basis voor soep of saus.
Te gebruiken in plaats van ketchup en lekker als basissaus voor op je zelfgemaakte pizza.

Ingrediënten:

  • 4 tomaten 
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 tl. sambal of een stukje Spaanse peper
  • zout en peper
  • 1 el. olijfolie
  • verse of gedroogde basilicum naar smaak

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken.
  • Meng de olijfolie met peper, zout, geperste knoflook en de sambal of eventueel de fijngehakte Spaanse peper.
  • Roer de groenten door het olijfoliemengsel.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid de groenten hierover gelijkmatig uit.
  • Laat de groenten 1,5 tot 2 uur in de oven roosteren. Let op dat ze niet verbranden.
  • Laat de groenten wat afkoelen en doe ze dan met de basilicum in de blender of gebruik een staafmixer om het mengsel tot een mooie gladde saus te roeren.
  • Bewaar deze overheerlijke tomatensaus in de koelkast of vries hem in porties in. 
  • In de koelkast is deze saus ongeveer een week houdbaar.

Wil je een intensievere tomatensmaak voeg dan aan het olijfoliemengsel wat tomatenpuree toe voor je de groenten er door heen roert om ze te roosteren.