Ingrediënten:
- 0,5 liter water
- 1 gram gedroogde gist
- 1 zoete appel
- een gesteriliseerde (weck)pot
- eventueel een stukje kaasdoek of stevig keukenpapier en een elastiek
Ingrediënten:
- 3 appels
- 1 dl. water
- kaneel en/of gember naar smaak
- eventueel een 1 tl. honing
Ingrediënten:
- ca. 600 ml. water
- 750 g. volkorenmeel
- ca. 8 g. gedroogde gist
- ca. 10 g. zout
Hieronder een basisrecept voor pesto of tapenade waarmee je zelf naar hartelust kunt variëren.
Ingrediënten:
- ongeveer 50 g. zaden, pitten of ongebrande noten (bijvoorbeeld pijnboompitten, zonnebloempitten, hazelnoten)
- tenminste 4 el. koudgeperste olie (bijvoorbeeld olijfolie, hazelnotenolie, walnotenolie)
- Een handvol, of meer, verse kruiden en/of groenten (bijvoorbeeld peterselie, basilicum, rucola. paardebloemblaadjes, gegrillde rode paprika, zongedroogde tomaten, olijven, paddestoelen)
- desgewenst 2 tenen knoflook
- desgewenst 2 tot 4 eetlepels parmezaanse kaas
- versgemalen peper en Himalayazout of Keltisch zeezout
Ingrediënten:
- 250 g. volkorenmeel
- 100 g. bloem
- 50 g. havervlokken (eventueel vermalen tot meel)
- 1 tl. baking soda=bicarbonaat
- 1 tl. zout
- 1 ei
- 300 ml. melkkefir of karnemelk
- eventueel noten, rozijnen, gedroogde zuidvruchten o.i.d. als vulling
Je eigen kruidenboter maken heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je zelf bepaalt welke kwaliteit de roomboter heeft die je verwerkt. Kies het liefst voor een goede kwaliteit ongezouten roomboter van grasgevoerde koeien. Een ander voordeel is dat je helemaal zelf kunt bepalen welke kruiden je er in doet en hoeveel. Ik gebruik graag ruim verse groene kruiden uit mijn eigen tuin en veel knoflook maar dat is een kwestie van smaak. Daarnaast gaat er een goede kwaliteit zout in. Eentje die meer mineralen bevat dan het standaard keukenzout. Ik kies zelf voor Himalayazout of Keltisch zeezout. Het laatste voordeel vind ik dat je zelf kunt bepalen hoeveel je maakt.
Hieronder mijn recept.
Pagina 1 van 2