Ik ben al een tijdje niet actief geweest op dit blog omdat het lijkt alsof iedereen wel iets te zeggen heeft over voeding. Maar ik kan het toch niet laten om te reageren op de berichten in de media over vitamine C. Het laatste bericht dat ik las was dat er geruchten rondgaan dat vitamine C kan voorkomen dat je besmet raakt met het coronavirus (COVID-19). En nee, dat kan vitamine C niet voorkomen. Waarom is het dan toch interessant om voldoende vitamine C binnen te krijgen? Door voldoende vitamine C binnen te krijgen ondersteun je jouw weerstand, ook wel je immuunsysteem genoemd. Mocht je besmet raken met dit virus dan heb je jouw immuunsysteem heel hard nodig om dit virus te bestrijden. Daar is je immuunsysteem namelijk voor bedoeld (hard werken om te zorgen dat je gezond blijft en om je te genezen mocht je onverhoopt toch ziek worden).

Hoeveel vitamine C hebje dan nodig? Dat is voor iedereen anders en hangt van verschillende factoren af (bijvoorbeeld hoeveel vitamine C je binnenkrijgt met je voeding, hoe gezond en actief je verder bent en of je wel of niet rookt enz. enz.) Het is dus niet zo eenvoudig te zeggen hoeveel vitamine C je nodig hebt.

Als je wilt weten hoeveel vitamine C jouw lichaam nodig heeft kun je het volgende doen:

Start met 3x/dag 1000 mg vitamine C. Bijvoorbeeld bij je ontbijt, lunch en diner. Krijg je last van 'rommelende' darmen en/of dunne ontlasting? Ga dan terug naar 2x/dag 1000 mg. vitamine C. Zijn je darmklachten nog niet over? Dan ga je terug naar 1x/dag 1000 mg. vitamine C. 

De 'rommelende' darmen en/of dunne ontlasting geven aan of je jouw vitamine C tolerantie (hoeveel vitamine C je lichaam op kan nemen) hebt bereikt. Sommige mensen hebben voldoende aan 2x/dag 1000 mg. vitamine C, anderen kunnen 6x/dag 1000 mg. vitamine C slikken en hebben hun tolerantie dan nog niet bereikt.

Ik woon in Noord Brabant en sinds de eerste berichten van besmettingen in de buurt binnen kwamen ben ik begonnen met 3x/dag 1000 mg vitamine C. Als ik besmet raak met dit virus dan wil ik dat mijn immuunsysteem in topconditie is om het te bestrijden.

Mocht je ook besluiten om extra vitamine C te slikken zorg dan dat je voldoende (1,5 tot 2 liter) water drinkt. Dan kan je lichaam het vitamine C dat het niet opneemt moeiteloos kwijt via de urine.

Wil je meer informatie over wat je zelf nog meer kunt doen om je immuunsysteem te ondersteunen? Kijk dan eens naar de kickstart voedingsadviezen en de kickstart leefstijladviezen in het artikel: 'Kanker! En nu...?'.

Blijf gezond!