Ik hou van bakken! Koekjes, cake, taart noem maar op...

En... Ik hou ook van snoepen!

Nu het duidelijk is wat voor schade suiker in ons lichaam kan veroorzaken heb ik besloten dat ik het liefst helemaal geen suiker meer wil gebruiken. In sommige gevallen vind ik dat helemaal niet moeilijk. Bijvoorbeeld als het gaat om zoet beleg op brood of om frisdrank. Maar...! Als het gaat om gebak dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Met in mijn achterhoofd de wetenschap dat het me toch ook is gelukt om koffie en thee zonder suiker te leren drinken ben ik allerlei recepten gaan uitproberen. In eerste instantie veel recepten uit de boeken van Anne Marie Reuzenaar ('Zonder suiker') en Amber Albarda ('Gezond bakken'). En hoewel daar zeer veel geslaagde recepten in staan gebruiken ze allebei vaak palmsuiker, kokosbloesemsuiker, agavesiroop, ahornsiroop, dadelsiroop, honing en dergelijke.
En ja! Dit zijn gezondere keuzes maar ik wil het heel graag nog een stukje verder proberen door te voeren. 

Is het mogelijk om lekker te bakken en snoepen zonder suiker...?!


Dit is een uitdaging waar ik nog steeds mee bezig ben. Gewoon omdat ik het bakken te leuk vind om het als hobby te laten vallen alleen omdat ik geen suiker meer wil gebruiken.
Dus wordt er in het weekend geregeld geexperimenteerd met baksels zonder suiker. En ja... Dat leidt helaas niet altijd tot succes. Maar soms ook wel.

Het volgende recept wil ik jullie dan ook niet onthouden. Het is een volkoren sinaasappelcake zonder suiker die wij erg lekker vinden.
Hou er wel rekening mee dat, als je gewend bent om gewoon suiker te gebruiken, deze cake wel minder zoet smaakt. Vind je hem niet zoet genoeg? Voeg dan wat steviadruppels of honing toe en je hebt nog steeds een heel gezond stukje gebak. Naarmate je langer zonder suiker eet zul je merken dat je smaak zich aanpast en dat je het gebak uit de winkel erg zoet gaat vinden. Ik heb vast al vaker gezegd dat ik me niet voor kon stellen dat dit voor mij ook zo zou zijn, zoetekauw die ik ben.... Ik bedoel... Zoetekauw die ik was:-). Want het verbaast me nog steeds dat ik de taart of koek die ik krijg, op bijvoorbeeld een verjaardag, tegenwoordig wel heel erg zoet vind.